Authors statement:

The author has prohibited machine learning bots or algorithms from copying, modifying or otherwise using any of the content published on this blog.

keskiviikko 29. heinäkuuta 2015

Rasismia ja fasismia ei kukisteta kansalaistorilla

Agressiivinen poliittinen retoriikka toimii näin:

1) Immonen kirjoittaa tapansa mukaisen uusfasistisen manifestin verkkoon ja usuttaa sosiaalisessa mediassa kannattajiaan jakelemaan niskalaukauksia. Tästä seuraa paljon huomiota ja kohinaa sekä kaikkiaan kolmattakymmentä tuhatta ihmistä osoittamassa mieltä.

2) Matias Turkkila pääsee tämän johdosta valehtelemaan ja puolustelemaan rasistiryhmänsä tekosia kaikissa medioissa väittämällä ettei pidä rasismista ja on peloissaan. Näistä jälkimmäinen voi olla totta, mutta ei muuta sitä faktaa, että Turkkila on aktiivinen rasisti ja uusfasisti – ja ajamastaan asiastaan täysin tietoinen. Seurauksena jonkin verran keskustelua ja jopa jokunen kriittinen huomio.

3) Uusnatsien "ulkomaalaistaustaista miestä" etsivästä katupartiosta Oulussa uutisoidaan YLE:ssä. Asian nostaa esiin vain antifasistinen Varisverkosto.

4) Suomi kaavailee osallistuvansa Välimeren rajavalvontaan, jossa käytännössä pyritään tekemään paras sen suhteen, ettei eri kulttuureista tulevat hädänalaiset ihmiset pääsisi hengissä EU:n alueelle elämään inhimillisten mittapuiden mukaista elämää. Kukaan ei edes huomaa uutista.

5) Paperiton turvapaikanhakija kuolee rekan alle yrittäessään alittaa Englannin kanaalia. Asiasta ei edes uutisoida.

6) Jotain syrjittiin jossain, haukuttii, herjattiin, tönittiin, kieltäydyttiin palvelemasta... ken tietää, koska kukaan ei edes kuule tällaisesta.

Kaikki nämä tapahtuivat jotakuinkin samaan aikaan.

Voidaan siis sanoa, että vaikka rankka rasistinen retoriikka herättää vahvoja vastareaktioita, laajentaa se tästä huolimatta sitä toimintakenttää, jossa rasismi varsinaisesti tapahtuu. Immosten, halla-ahojen, turkkiloiden ja muiden rasistien melun tarkoitus on juuri peittää alleen matalamman profiilin rasismi tai rakenteellinen rasismi, josta kenties ennen populistirasisteja vielä käytiin jonkinlaista keskustelua. Mutta nyt ei käydä. Kapinamieli oli kadoksissa myös silloin, kun kaikki hallituspuolueet yksissä tuumin päätyivät rajoittamaan inhimillisyyttä, avoimuutta ja monikulttuurisuutta supistamalla vastaanotettavien turvapaikanhakijoiden määrää.

Ja mikä vielä pahempaa, kaikkein tärkein eli arkipäivän rasismi tuntuu jäävän spektaakkelin jalkoihin kokonaan. Olisi ilo nähdä näiden kymmenien tuhansien Immosesta nyt tuohtuneiden ihmisten puuttuvan aktiivisesti rasismiin ja fasistisiin ajatuksiin työpaikoilla, kaduilla, kodeissa, julkisissa kulkuneuvoissa, baareissa, saunailloissa ja niin edelleen. Suuret ryhmätapahtumat ovat voimauttavia, mutta todellista ongelmaa ei kohdata ja kukisteta kansalaistorilla vaan arkisissa tilanteissa kaikkialla.

4 kommenttia:

  1. Satuitko huomaamaan, että alussa, keskellä ja lopussa huudettiin lavalta "Tekoja!, tekoja!" Se tarkoittaa nimenomaan arkipäivän rasismia. Se, että USA:n pari isompaa mediaa kertoi tapahtumasta samaan aikaan, kun sinne on ensimmäistä kertaa ehdolla sosialistipresidentti? Yhteisyyden tunne, rauhallinen yhteisolo ja nimenomaan sen osoittaminen, että niilläkin maahanmuuttajilla on kymmeniä tuhansia ystäviä, jotka ovat ahdistuneita ja turvattomia. Se oli osoitus ripeästä järjestäytymisestä tärkeän asian ollessa kyseessä. Presidentin hyväksyntä ja poliitikkojen myötävaikutus vaikuttavat luultavasti tulevaisuudessa siihen, että asiat saadaan paremmalle tolalle. Se että on pakko priorisoida avun kohteita, on osoitus kirjoittajan huonosta omatunnosta.Ilmeisesti nimettömänä esiinnyt, joten et varmastikaan voi kertoa, mitä olet tehnyt mainitsemiesi asioiden eteen?..vai opetatko muita vain, arvostellen? Ota listaltasi tärkein väärinkäytös, ja tehdään kaksin mielenosoitus. Mulla kokemusta. Sitten olisi sulle helpompi opettaa ihmisille, mitä heidän täytyy tehdä minkäkin asian eteen, ja missä järjestyksessä.

    VastaaPoista
  2. Taisit ymmärtää väärin tekstini äänenepainot.

    Tarkoituksenani ei niinkään ollut tässä tekstissä kritisoida "Meillä on unelmia" mielenosoitusta (kritisoin sitä edellisessä tekstissäni: http://ilonmilitantti.blogspot.gr/2015/07/miksi-rasismia-vastustaan.html) vaan selvittää sitä logiikkaa miten aggressiivinen rasistinen retoriikka toimii ja on ikävä kyllä tehokasta. Se ikään kuin normalisoi vähemmän näkyvää arkista ja rakenteellista rasismia, joka ei tunnu sodan julistuksiin, niskalaukauksiin tai kansanmurhafantasioihin verrattuna juuri miltään – vaikkakin on juuri sitä rasismia, joka todella vaikuttaa.

    Miten tähän spektaakkelihakuiseen vihapuheeseen ja kansankiihottamiseen sitten voisi parhaiten puuttua. Minusta tämä tapahtuu parhaiten toimilla, joka muokkaa sitä maaperää josta rasismi kumpuaa eli arkisella tasolla (työpaikoilla, kaduilla, kodeissa, julkisissa kulkuneuvoissa, baareissa, saunailloissa ja niin edelleen) ja vaatii aktiivisuutta ja tarkkaavaisuutta vaikkakaan tämä ei aina kovin helppoa käytännössä ole. Tarkoitan, että tilanteisiin joissa ennakkoluuloja lietsotaan tulisi heti puuttua – olipa tällainen puhe harmittoman tuntuista vitsailua tai muuta kevytmielistä läpän heittoa. Tältä pohjalta uskoakseni voi vaikuttaa asenneympäristöön jolloin immosmaiset paatokset eivät ole enää strategisesti kannattavia ja jäävät kirjoittamatta tai ainakin huomioimatta.

    Mutta myös vähän kritiikkiä: Minusta poliitikkojen rahtaaminen lavalle oli suuri virhe. Koko tapahtuman energia, joka kumpusi alhaalta käsin, "tavallisten" ihmisten tuohtumuksesta pitkälle vesittyi siihen, että poliitikot ja pastorit presidenttiä myöten nostettiin lavalle kanavoimaan ja mitätöimään tätä hyvänhenkistä ruohonjuurista nousevaa vimmaa poliittiseksi mitäänsanomattomuudeksi. Ikään kuin näillä "tavallisilla" ihmisillä ei olisi mitään sanottavaa ja mielipiteitä asiasta. Jos mikrofoni olisi laitettu kiertämään yleisössä, olisi ilmoille varmasti kajahtanut hieman erisisältöistä tekstiä kuin mitä tämä muovinen politiikan kieli on. Eihän siellä edes huudettu yhtä ainutta rasisminvastaista iskulaisuetta, paitsi silloin kun Turkkila puhui. Eikä rasismia ja fasismia suorasanaisesti tuomittu kuin yhdessä puheessa. Omituinen mielenosoitus.

    Ja ei niitä poliitikkoja mikään rasismin vastaisuus edes kiinnosta. Hehän juuri edustavat tätä lainsäädäntövaltaa, joka jatkuvasti arvottaa ihmisiä heidän alkuperän ja aseman perusteella, enkä ole kenekään poliitikon koskaan kuullut sanovat tästä mitään poikkipuolista sanaa...

    VastaaPoista
  3. Hommaforum vahvistaa analogiani: "Tämä maahanmuuttokritiikin edistyminen minkä olemme nähneet on niiden itsepäisten toisinajattelijoiden ansiota jotka ovat uskaltaneet sanoa asioita suoraan ja epäkorrektisti vaikka heidät on leimattu vastustajien puolelta natseiksi ja omien puolelta tyhmiksi."

    VastaaPoista
  4. Ymmärrän, ja tunnustan, että ehkä halusin ymmärtää väärin voidakseni olla eri mieltä. Olen vain huomannut ympärilläni niin paljon kritiikkiä kokoontumista vastaan, että ihmiset eivät tunnu enää ajattelevan sitä hyvää, mikä siinä oli.

    VastaaPoista